Kaapin paikka

Kuka teillä määrää kaapin paikan?

Me ihmiset arvostamme symmetriaa; se on mielestämme kaunista. Symmetrisiä kasvoja pidetään puoleensavetävämpinä, kuten myös symmetristä ympäristöä. Terve ja hyvinvoiva ihminen on symmetrinen; on parillinen määrä raajoja, jotka ovat yhtä pitkät, korvia ja silmiä on kaksi jne. Symmetria luo hyvät puitteet yin- ja yang qi-tasapainolle; kehon vasemmalla puolella on sydän, joten kehon vasemman puolen katsotaan olevan enemmän yang ja kehon oikean puolen enemmän yin. Samalla tavoin voi kehon etupuolen katsoa olevan enemmän yang, kuin selkäpuolen, sillä etupuolella on enemmän aktiivista toimintaa. Yang-puolesta käytetään yleisesti ilmaisua lohikäärmepuoli ja yin-puolesta käytetään ilmaisua tiikeripuoli.

 
 
Kuva: https://www.leonardodavinci.net/images/universal-genius.jpg
 

Samaa kaavaa voidaan käyttää niin asunnosta, koko rakennuksesta, kuin tontistakin; asunnosta ulos katsoessa vasen puoli edustaa lohikäärmettä, eli yang qi’tä ja oikea puoli edustaa yin qi’tä. Mikäli asunto on symmetrinen ja sisäänkäynti keskellä asuntoa, tila on tasapainoinen ja tasa-arvoinen. Mutta harvapa asuu niin ihanteellisesti. Varsin usein asunnot ovat toispuoleisia; sisäänkäynti saattaa olla aivan asunnon toisella laidalla, mikä viittaa vahvasti dominoivaan toiseen osapuoleen asunnossa. Yksin asuvalle onkin luontaista toimia dominoivana yksilönä, mutta mikäli etsii parisuhdetta, dominoiva käytös ei välttämättä ole seurustelukumppanien mieleen.

Pientaloissa, joissa pääsisäänkäynti on selkeästi toisella puolella taloa, on usein myös talo sijoittunut tontille dominoivaa puolta tukemaan, katto saattaa olla korkeampi dominoivalla puolella, tai dominoivampi osapuoli pariskunnasta saattaa olla asettunut niin parisängyssä, kuin sohvallakin dominoivalle puolelle. Asunnossa komentopaikkaa hallitseva on aina etulyöntiasemassa; oli komentopaikka sitten ruokapöydän ääressä, tai olohuoneessa. Vanhempien olisi hyvä kieltää lapsiltaan komentopaikat perheen yhteisissä tiloissa, sillä lapsesta komentopaikalla tulee herkästi auktoriteettia uhmaava, vaativa ja nenäkäs.

Mikäli toinen osapuoli pariskunnasta on ns. tossun alla, olisi hyvä tarkistaa kuinka koti tukee osapuolta. Yksinhuoltaja tosin tarvitsee erityistukea, mikä on syytä huomioida. Mikäli perheessä nainen on dominoiva, on syytä tarkistaa voiko tilannetta tasoittaa; usein dominoiva nainen nukkuu parisängyn lohikäärmepuolella, on sijoittunut ruokapöydässä komentopaikalle ja vieläpä usein vallannut kodin säilytystilat ja komentopaikan olohuoneessa. Saavutetuista eduista on tunnetusti vaikea luopua, mutta tasapuolisuuden ja tasapainon vuoksi olisi suotavaa antaa tasoitusta toiselle osapuolelle. Korjauksiakin voi ja kannattaa tehdä.

 
Ihanteellinen tilanne: rakennus on sijoittunut hyvin, taustalla tuki ja lohikäärmepuolella tuki. Kuvasta ei ilmene onko tiikeripuolella tukea. Rakennus on symmetrinen ja ovi on keskellä rakennusta, mikä on varsin suotuisaa.
 
 
Klassinen kiinalainen talo; talo on symmetrinen ja sisäänkäynti on keskellä julkisivua.
 
 
Esimerkissä yang-puoli, eli lohikäärmepuoli on selkeästi dominoiva; sisäänkäynti on lohikäärmepuolella, sekä valtaosa ikkunoista. Maa viettää tiikeripuolella alas, poistaen tuen tiikeripuolelta. Talon katto kuvaa mieltä ja ajatusta; lohikäärmepuolen katto on paljon korkeampi, mikä viittaa miehen ylemmyyteen. Lisäksi talossa on useita erillisiä kattoja, mikä kuvastaa erimielisyyksiä ja mahdollista avioeroa. Korjauksena voi asentaa tiikeripuolen päätyihin valoa korottamaan katon ilmettä ja rakentaa aita, tai tehdä istutuksia tiikeripuolelle tukemaan talouden naista.
 
 

Kuvassa oikealla nojatuoli huoneen takanurkassa on komentopaikalla; tuolissa istuvalla on näkyvyys oville ja hallitsee siis koko tilaa.

 
 

Esimerkissä vasemmalla tyypillinen kerrostaloasunnon pohjakuva; sisäänkäynti on lohikäärmepuolella, mikä viittaisi dominoivaan mieheen. Mutta tiikeripuoli on selkeästi isompi, mikä tasapainottaa tilannetta hyvin. Aktiiviset tilat ovat jakautuneet kohtalaisen tasapuolisesti; tosin ruoanlaitto lienee enemmän naisen kontolla tässä asunnossa.

Katsoessa asunnon toimintoja, voi päätellä osapuolten työnjakoa määrättyyn pisteeseen asti. Esimerkiksi jos lastenhuoneet ovat lohikäärmepuolella, perheen isä luultavasti ottaa suuremman vastuun lastenhoidosta, kuin mitä tekisi, mikäli lastenhuoneet olisivat tiikeripuolella. Mikäli perheen toinen vanhempi on asettunut koko asunnon komentopaikalle, hän on hallitsevassa asemassa muuhun perheeseen nähden.

 
 
Yllä toinen esimerkki kerrostaloasunnosta; sisäänkäynti on kylläkin lohikäärmepuolella, mutta asunto on epäsymmetrinen. Lohikäärmepuolella on eteiskäytävän lisäksi vain olohuone. Tiikeripuoli on hyvin hallitseva siis. Tilannetta voi pyrkiä tasapainottamaan lisäämällä valaistusta (epäsuora on paras) eteisen lohikäärmeen puoleiselle seinälle. Mikäli mahdollista, makuuhuoneen ovi olisi siirrettävä avautumaan olohuonetta kohti, jolloin kulku tilaan olisi lohikäärmepuolen kautta.
 
 

Vasemmalla perinteisiä taloja Alasaksissa; vaalean talon sisäänkäynti lohikäärmepuolella (mies dominoi) ja viereisen talonsisäänkäynti tiikeripuolella (nainen dominoi).

 
 
 
 
Pohjakuva www.etuovi.com
 

Yllä varsin tyypillinen esimerkki ns. avioerotalosta; tiikeripuolella taloa sisäänkäynnin lisäksi kaikki asuintilat, autotalli ja tekniset tilat ainoastaan lohikäärmepuolella. Kuvasta ei ilmene, että talossa on kaksi erillistä kattoa; tiikeripuolen katto on korkeampi kuin lohikäärmepuolen katto. Lisäksi talo on asettunut tontille niin, että tiikeripuolella on metsän tuki, mutta lohikäärmepuolelta puuttuu tuki kokonaan. Tässä talossa miehen on vaikea elää, sillä hänelle ei ole tilaa, eikä tukea. Korjauksia on vaikea tehdä; istutuksilla tai aidalla voi luoda tukea tosin lohikäärmepuolelle, mutta maan viettäessä alaspäin, tuki ei ole kovin vakaa. Korkeat puut tai kookkaat rakennukset tukisivat eritavoin. Talon taakse olisi hyvä rakentaa esimerkiksi katettu vilvoitteluterassi luomaan lisätilaa lohikäärmepuolelle. Autotallin edustalle voisi asentaa korkean pylväsvalon, merkkaamaan paitsi puuttuvaa nurkkaa rakennuksesta, myös luomaan vaikutelmaa korkeudesta lohikäärmepuolella. Matalamman osan harjalle kannattaisi sijoittaa valo, korottamaan vaikutelmaa, mikäli kattoja ei voida yhdistää.

Toispuoleisissa asunnoissa ja rakennuksissa asuvilla on korkeampi riski sairastua masennukseen, varsinkin mikäli rakennukset katot ovat eri korkuiset. Katto kuvastaa mieltä, aivoja ja ajatuksia ja sitä kautta ovat yhteydessä myös itsetuntoon ja minäkuvaan. Yhtälailla me ihmiset reagoimme alitajuisesti myös pienempiinkin asioihin, kuten siihen, kummalla puolella vuodetta puolisot nukkuvat, tai kuka istuu kodin komentopaikalla. Pienillä muutoksillakin voi olla merkitystä paitsi parisuhteeseen, myös hyvinvointiin.

 
 
Tasapainoisessa ja tasapuolisessa kodissa voivat kaikki hyvin!

 

NOCTILUCA

Fengshui -konsultaatioita koteihin ja yrityksiin sekä Neljän Pilarin astrologisia tulkintoja.

YHTEYSTIETO

NOCTILUCA
paula@noctiluca.fi
Puh 040-550 2205

TILAA UUTISKIRJE